Да ли сте одрасла особа?

Став да заслужујемо све што пожелимо може и сам да постане једна од ствари које нас коче на путу ка успеху. Ментално јаки људи су свесни да сви њихови планови и читав живот могу да буду закомпликовани у једном тренутку. Зато не губе време на размишљање о судбини и не очајавају када наиђу на препреку, већ размишљају о начину да је пређу.

основна идеја је да сте концентрисани на једну једину ствар: ону која је пред вама и да не вучете додатни терет

„У свету који нисмо у стању да држимо под контролом, толеранција је, очигледно, предност“, објаснио је Рајан Холидеј, аутор књиге „Препрека је начин“. Он је издвојио девет карактеристика људи који су ментално јаки и то управо оних које им помажу да се носе с тешким емоцијама и компликованим ситуацијама.
Проверите да ли оне спадају у ваше одлике или, уколико то није случај, откријте их и покушајте да ментално ојачате.

change

1. Они су објективни
Грчки стоици имали су максиму која је гласила: „Не постоји добро и лоше, већ само перцепција“, што је касније Шекспир објаснио као: „Не постоји ни добро ни лоше, а размишљање их ствара“. Начин на који схватамо ситуације има велику моћ. Често реагујемо претерано емотивно, што омета објективно схватање.
„Можете да имате најбољи план на свету, али ако не видите ситуацију онакву каква јесте – план неће бити испуњен“, пише Холидеј у својој књизи.
2. Они не мисле о правима

Сви заслужујемо срећу, али не заслужујемо живот ослобођен препрека. Став да заслужујемо све што пожелимо може и сам да постане једна од ствари које нас коче на путу ка успеху. Ментално јаки људи су свесни да сви њихови планови и читав живот могу да буду закомпликовани у једном тренутку. Зато не губе време на размишљање о судбини и не очајавају када наиђу на препреку, већ размишљају о начину да је пређу.
3. Они су стабилни
Ментална снага се не састоји из безбрижног става, већ је главна карактеристика људи који су психолошки јаки то што стоје обема ногама чврсто на земљи. Они су емотивно стабилни и остају хладне главе у замршеним ситуацијама, због чега ће их размрсити једноставније и брже од оних чије се емоције узбуркају лако. Срећом,емотивна стабилност се гради годинама и због тога не чуди што зрелост доноси и стабилност у овом погледу.
4. Не покушавају да буду срећни сваког тренутка

Преоптерећеност срећом може довести до негативног и нездравог става. Људи који су ментално јаки не избегавају негативне емоције, већ прихватају свако осећање које доживе и дозвољавају и позитивним и негативним емоцијама да настане њихов унутрашњи живот.
„Идеја да све што чинимо буде део тежње да пронађемо срећу делује као прилично опасна идеја“, сматра аустралијски социолог Хју Макеј. „То је чак довело до привременог обољења у друштву – до страха од туге.“
5. Они су реалистични оптимисти
Људи који су ментално јаки устају након што падну. Уместо да се растуже, осете безнадежно и одустану, они из неповољне ситуације успевају да изађукреативним размишљањем и оптимизмом. Они су, уз то, реаллистични оптимисти: имају наду оптимисте и јасно разумевање песимисте, што им помаже да пронађумотивацију и размишљају критички.
6. Они живе у садашњости

Уместо да размишљају о прошлости, о ономе што се догодило и шта је могло да се догоди, ментално јаки људи живе у садашњем тренутку и виде ситуацију онакву какву јесте. „Назовите то како год желите, основна идеја је да сте концентрисани на једну једину ствар: ону која је пред вама и да не вучете додатни терет“, објаснио је Холидеј у својој књизи.
7. Они су упорни
Јаки појединци су страствени када желе да испуне свој циљ. Они су упорни и одлучни, погледа упереног према будућности, због чега се, дан за даном, труде да успеју у својој замисли. Сви смо чули инспиративне приче људи који су испунили своје жеље, али су на путу ка врху више пута падали на дно. После сваког пада помислите да и ви можете бти на врху и не дозволите себи да се заглавите на дну.
8. Они препознају тренутак за одустајање

Чак и најупорнији људи понекад морају да одустану. Ментално јак човјек препознаће тренутак када је време да каже: „Покушао сам све што је било умојој моћи, али сада морам да престанем да покушавам“. Способност да препознамо тај моменат важна је колико и упорност, јер то значи да сте увидели када је ситуација измакла из ваших руку и када више ништа не може да се учини.
9. Они воле своје животе
„Ствари које не можете да контролишете не морате само да толеришете – оне могу постати нешто најбоље што вам се икада догодило“, написао је Холидеј.
Будите захвални на свему што живот носи и не дозволите препрекама на путу да буду само препреке. Учините их самим путем којим идете.

(Пресс)
Н
аслов и опрема дрп